Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2016 10:21 - Как да се спасиш от кражба на фирма?
Автор: npenchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 1152 Коментари: 0 Гласове:
0



image

*Статията е републикувана от блога на Advokatami.bg.

Ако дори бегло следиш новините в Интернет, по телевизията или пък някоя друга медия, не може да не ти е направил впечатление поне един случай на “кражба” на фирма. В следващите редове ще научиш какво представлява това и как да се защитиш от подобен риск.


Какво означава кражба на фирма?

Фирмата, разбира се, не е вещ, т.е. никой не може физически да ти я вземе. Не става въпрос и за нахлуване в твой офис или търговски обект. “Кражба” на фирма означава ти да бъдеш сменен като собственик без изобщо да разбереш за това.

Смяната на собственик или съдружник във фирма всъщност не е трудна процедура и това като цяло е добре, защото в огромната част от случаите тези сделки са напълно правомерни. Извършва се единствено чрез вписване на промяната по партидата на дадена фирма в Търговския регистър. Разбира се, при вписването се представят и документи, които да удостоверят, че наистина има основание за неговото извършване. Тези документи обаче може да бъдат подправени или фалшифицирани и това да убегне при проверката им в регистъра.

Какви права имаш в случай, че някой опита да открадне фирмата ти?

Когато някой направи вписване в Търговския регистър на обстоятелство, което не е настъпило, в случая смяна на собственика, ти имаш право да обжалваш това вписване пред съда. Можеш да докажеш, че никога не си подписвал представените документи и те са неистински.

За целта обаче е необходимо да разбереш, че някой се опитва да извърши съответното вписва и колкото по-рано установиш това, толкова по-добре. Разбира се, би било глупаво всеки ден да правиш проверка в Търговския регистър за това, дали някой не се опитва да открадне фирмата ти. Има и много по-лесен начин – СМС известия от регистъра.

Как да се регистрираш за получаване на СМС известия от Търговския регистър?

Много е просто и можеш да го направиш буквално за няколко минутки. Първото нещо, което трябва да направиш е, да влезеш в съответната страница в Търговския регистър.

image

На тази страница можеш да посочиш до десет ЕИК (БУЛСТАТ) номера на фирми, по които да получаваш смс известия. Важно е да включиш актуални данни за себе си както и да посочиш валиден e-mail адрес.

След като попълниш тези данни, регистрацията ти ще бъде почти готова. На своя e-mail адрес ще получиш потвърждение с данни за регистрацията:

image

Единственото, което трябва да направиш на този етап е да изпратиш SMS на номер 18435 с кода, който получиш на своя e-mail. Всъщност този код ще ти бъде даден и на самата страница в Търговския регистър. Активацията на услугата струва 6.00 лв., които заплащаш еднократно чрез сметката си към своя мобилен оператор. Тази такса включва получаването на до 500 смс-а за срок от две години.

image

Това е всичко. Почти незабавно ще получиш смс известие от своя оператор, че услугата е активирана и вече можеш да бъде спокоен, че фирмата ти е защитена.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: npenchev
Категория: Бизнес
Прочетен: 7332
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930